OSTEOPATHIE

Osteopathie is een manuele geneeswijze, wat betekent dat een osteopaat alleen met zijn of haar handen werkt. Er komt dus geen apparatuur aan te pas. Het lichaam wordt gezien als een eenheid en als complex systeem, waarin alle structuren zijn verbonden. Verminderde mobiliteit van een structuur of weefsel kan problemen of klachten elders in het lichaam geven.

De osteopaat gaat met zachte, soms een beetje stevigere handgrepen op zoek naar veranderde bewegelijkheid van diverse structuren en weefsels in het lichaam. Voorbeelden daarvan zijn spieren, gewrichten en (schedel-) botten, maar ook bindweefsel rondom organen of bloedvaten. Het doel is deze bewegelijkheid te herstellen en het lichaam terug in balans te brengen, zodat dat in staat is zijn zelfhelende kracht optimaal te gebruiken.

Een osteopaat behandelt altijd de patiënt en niet (alleen) zijn/haar klachten. Iedere patiënt en zijn/haar klachten worden individueel bekeken en geprobeerd wordt de oorzaak van de klachten te vinden.

A.T. Still (1828-1917) heeft de osteopathie in Amerika ontwikkeld. Van hem is het citaat:

“As a twig is bent, so does the tree incline”.

Zeer gedegen kennis
Osteopathie is gebaseerd op een zeer gedegen kennis van anatomie, neurologie, fysiologie, embryologie, pathofysiologie en differentiaaldiagnostiek.

Het begrip osteopathie is samengesteld uit twee Griekse woorden:

• ‘osteon’, wat weefsel betekent, de meest dichte vorm van weefsel is ‘os’ oftewel bot;

• ‘pathos’, kan worden vertaald met vaardigheid, sympathie, passie.

In de osteopathie wordt dus de nadruk gelegd op het voelen en behandelen van de (beweging van de) structuur/het weefsel.

Osteopathie A.F. Jost
Gezondheidscentrum De Zeester
Tromplaan 49
3342 TR Hendrik-Ido-Ambacht
E: info@osteopathie-jost.nl
error: Content is protected !!